Vad kostar en flyttfirma?

Att anlita en flyttfirma när det är dags att flytta är bekvämt. Då slipper du att packa och flytta ditt bohag själv och kan istället koncentrera dig på allt annat som måste göras i samband med en flytt. Men vad kostar det egentligen att boka flyttfirma? Vi reder ut kostnaderna.

Vad ingår i flytten?
När du bokar en flyttfirma kan du välja om du vill att flyttfirman ska packa ner dina saker i lådor eller om du gör detta själv. Priset blir billigare om du gör det själv men tänk på att flyttfirmans försäkringar kanske inte gäller om du har packat lådorna och något går sönder under flytten. Kolla därför noggrant upp vad som gäller innan du bokar en flyttfirma. De flesta flyttfirmor brukar låna ut kartonger och emballage utan kostnad.

Tid och saker
En annan faktor som påverkar priset för flyttfirman är hur lång tid flytten beräknas att ta. För att flyttfirman ska kunna ge dig en rättvis offert måste du därför berätta om du bor högt upp i ett hus, om det finns en hiss och om flyttbilen har möjlighet att stanna precis utanför dörren för att lasta och lossa snabbt och effektivt. När flyttfirman uppskattar tiden för flytten tittar man också på hur många mil bort du ska flytta. En flytt inom samma stad kommer att bli billigare än en flytt flera mil bort. Priset beror så klart också på hur mycket saker du har och om du har många speciella föremål som är otympliga att flytta. Det kan till exempel vara pianon, kassaskåp, cyklar eller ljuskronor. Ibland vill flyttfirman komma och flytta tunga och otympliga saker i förväg. Glöm inte att också uppge om du har prylar i olika förråd och garage. Sker flytten på vanliga kontorstider blir den också billigare. Det är dyrare att flytta på kvällar och helger.

Stor flytt

Fast pris eller pris per timme
Flyttfirman kan antingen erbjuda ett fast pris eller ett pris per timme. Många tycker att det känns tryggare att få ett fast pris. Då vet man kostnaden för flytten i förväg och kan planera för den på ett bättre sätt. Väljer du pris per timme bör du vara mycket noga med att kolla upp flyttfirman så att du får en firma som har gott rykte och sköter sitt jobb så snabbt och effektivt som möjligt. Risken är annars att flytten kommer att bli mycket dyrare än du hade planerat. En bra idé är att sätta ett maxpris på flytten. Detta är något som du och flyttfirman kan komma överens om i förväg. På själva arbetskostnaden kan du också få ett RUT-avdrag.