Renovera med ett hållbarhetstänk

Om du planerar att renovera och känner att du vill att renoveringen ska vara så gynnsam som möjligt för klimatet finns det flera saker du kan göra. Men det krävs att du gör medvetna val och planerar dina inköp för att du ska kunna renovera på ett miljövänligare sätt. I den här artikeln får du mer information kring hur du kan gå tillväga för att renovera med ett hållbarhetstänk.

Välj miljövänliga material
En stor del av renoveringen består av att köpa in nytt material som du sedan ska använda när du förnyar ditt hem. Det kan vara allt från väggfärg till olika typer av inredning vid en badrumsrenovering. Oavsett vilka material du behöver köpa in finns det oftast miljövänligare alternativ. Det gäller bara att du väljer rätt. Det kan du göra genom att kolla efter olika märkningar och certifikat som styrker att produkten uppfyller kriterier som gör att de är bättre för miljön. Ska du till exempel införskaffa något av trä kan du kolla efter märkningen FSC. Andra exempel på märkningar är Svanen och Bra miljöval. Ska du köpa vitvaror ska du välja de som har låg energiförbrukning. Den lägsta energiförbrukningen märks upp med AAA.

Köp lokalt
Förutom att du kan köpa produkter som innehar en miljömärkning kan du också överväga att köpa in material som är lokala, både från Sverige men också från det län du bor i om möjlighet finns. Sverige har många bra naturmaterial som du kan använda i din inredning som till exempel trä och olika typer av sten. Behöver du isolera i väggar och tak finns det naturfiber.

Förnya istället för att renovera
Det bästa du kan göra för miljön är att skippa renoveringen. Men om du ändå vill förnya ditt hem kan du utföra en mindre renovering genom att fräscha upp istället för att renovera. Genom att fixa ny färg eller sätta nya tapeter på väggarna, slipa golv, byta ut köksluckor eller sätta in ny belysning kan du förnya ditt hem utan någon större renovering.

Tänk tidlöst
För att försäkra dig om att du ska trivas i ditt hem över en längre tid ska du överväga att strunta i de aktuella trenderna och istället renovera för att hemmet ska vara trivsamt i många år framöver och inte bara för tillfället. Du ska välja det som är tidlöst istället med tanke på att trender kommer och går. På detta sätt minskar du risken att du kommer att vilja göra om hemmet snart igen. Därför ska du välja det säkra före det osäkra och välja sådant som alltid kommer att funka, till exempel enkla trägolv.

Återvinn
Avslutningsvis är det viktigt att du ser till att ta hand om byggavfallet och återvinner det på rätt sätt. Är du osäker kan du rådfråga personalen på återvinningscentralen för att du ska hitta rätt kärl för avfallet.