Jobba som snickare – fördelar och nackdelar

Jobbet som snickare har alltid varit mycket populärt. Hantverkaryrket lockar både vuxna som ungdomar och det finns flera orsaker till det. I takt med att allt fler väljer att renovera sina bostäder är arbetet alltid aktivt. Det innebär att det inte kommer vara speciellt svårt att få arbete efter din utbildning.

Som snickare kommer du främst att arbeta med produktion av olika trädetaljer – anlita byggfirma göteborg. Du kommer också att montera produkter som har tillverkats och installera trädetaljer och produkter, beroende på arbete. Många snickare arbetar med att renovera och bygga privata hus och sommarstugor, medan andra arbetar med flerbostadshus, stoppade möbler, är specialiserade på fönster och golv eller smider dekorativa och funktionella inomhusmöbler. Är du intresserad av att arbeta som snickare eller vill du bara veta mer om yrket? Här nedan listar vi några fördelar och nackdelar med att arbeta som snickare.

Fördelar
Lätt att starta eget – Som snickare är det mycket lätt för dig att starta upp ditt eget företag. Orsaken är helt enkelt att snickare alltid behövs. Det är inte ovanligt att större företag anlitar mindre småföretagare för olika konsultarbeten eller vid specifika behov. Din kundgrupp kan alltså vara både privatpersoner, företag och fastighetsägare.

Möjlighet att utvecklas – Ingen arbetsdag är den andra lik och därför har du alltid möjlighet att utvecklas. Du får ta dig an nya projekt och utmaningar på en daglig basis, vilket håller dig ständigt ajour.

Många olika inriktningar att välja mellan – Som snickare kan du arbeta med en rad olika inriktningar. Som ovan nämnts kan det innebära allt från finsnickeri till stoppade möbler, hus, sommarstugor, fasader och mycket mer.

Billig renovering privat – Med den utbildning som du kommer att få, kan du enkelt renovera i din privata bostad. Du behöver alltså inte ringa en snickare om du ska byta fönster på huset eller om du ska lägga nytt golv i vardagsrummet.

Nackdelar
Oregelbundna arbetstider – Är du egen företagare kan du behöva tampas med ganska oregelbundna arbetstider. Du kan behöva vara mycket flexibel för att få in tillräckligt med kapital till verksamheten och möta kundernas behov.

Hälsoproblem – Det är inte ovanligt att snickare kan drabbas av hälsoproblem. Det beror vanligtvis på damm och annan smuts som kommer ner i näshåla och lungor. Du kan även skada muskler och ryggrad, samt händer, fötter och öron (på grund av höga ljud från maskiner och verktyg).

Risk för oschyssta arbetsvillkor – Tyvärr är byggbranschen inte den mest ärliga och det ökar risken för oseriösa arbetsgivare. Det är något du slipper om du väljer att vara egenanställd, men har då samtidigt andra problem som du kan behöva stå inför. Se till att du väljer en seriös byggfirma om du vill arbeta som anställd.