I fysisk form för att flytta

Oavsett om man flyttar för egen del eller om man är anställd för att flytta åt någon annan, kan man inte bortse från att det kommer att krävas en hel del fysisk styrka för att få möbler, kartonger och annat på plats. Här tar vi upp lite mer kring de fysiska bitarna som en flytt kräver.

Kondition behövs!
Oavsett om man flyttar mellan bostäder i markplan, eller om det förekommer trappor, krävs en hel del kondition för att orka med. Givetvis krävs det ännu mer kondition om man också ska orka springa i trappor. Konditionen är inget man kan börja träna en vecka innan flytten. Då är det för sent.

Fysisk styrka
Ren fysisk styrka är ibland inte lika viktigt som bra kondition. När det gäller tunga kartonger eller möbler kommer den utan tvekan att krävas. Det är inte alltid man kan hyra in andra för att lyfta det tunga utan då får man göra jobbet själv och hoppas att den egna styrkan räcker. I dag finns flyttselar och andra hjälpmedel som kan underlätta, men självklart kommer en viss grundstyrka alltid vara användbar.

Att lyfta rätt
Oavsett hur stark man är eller hur bra kondition man har, kommer det alltid krävas att man lyfter rätt för att inte skada sig. Det är alltså oerhört viktigt att tänka på ergonomin även om det är stressigt. Det spelar heller ingen roll om man bara ska lyfta lite lätt; ofta är det faktiskt då olyckan är framme. Att gå med ryggskott hela flytten kommer inte att hjälpa till. Känner man sig osäker finns det flera bra guider online kring hur man lyfter samt bär på ett sätt som är bättre för kroppen.

Kan alla hjälpa till?
Vid en flytt kan de flesta hjälpa till. Alla kanske inte kan bära i trappor eller liknande men däremot kan man ofta packa kartonger eller rensa bort det som inte ska med i flytten. När det gäller kassar, sopsäckar med mera kanske de kan rullas ut eller kastas ned för trappor. Det kan även barn hjälpa till med.

Underlätta för den som bär
Det är alltid bra att underlätta för den eller de som bär. Barn och husdjur bör hållas undan, trappor och annat ska vara rent från skräp. Tänk också på att inte packa kartongerna allt för tunga. Vissa kan lyfta mer än andra men om alla kartonger väger tungt kanske man får stå och vänta på att en person ska orka bära iväg dem. Ett annat sätt att underlätta är att märka upp saker och ting tydligt. Då vet de som bär vart sakerna ska i den nya bostaden och man slipper flytta på tunga föremål flera gånger under flytten.